Lucht water warmtepomp
Een oplossing voor elke situaties! In een snelle energietransitie mag deze niet ontbreken. Verwarming, koeling en warm water in één. Hieronder een korte en lange uitleg over de voordelen en werking van een lucht water warmtepomp.
Actieve koeling
Een voordeel van de warmtepomp ten opzicht van gas! In bijna alle nieuwbouwprojecten kan je niet meer zonder. De zon, interne en externe warmtewinsten warmen de woning namelijk snel op. Het voordeel hiervan is dat je in een tussenseizoen geen energie moet steken om de woning op te warmen. De warmtepomp kan warmte via de vloer of d.m.v. ventiloconvectoren uit de woning halen en buiten wegblazen. Actieve koeling houdt in dat de warmtepomp hiervoor moet opstarten en de compressor in de warmtepomp energie verbruikt. Om hieruit voldoende comfort te halen moet de warmtepomp voortdurend kunnen koelen, dus ook 's avonds en 's nachts. De energie die je dus verbruikt zal je deels kunnen opvangen met zonnepanelen.
Levensduur
De levensduur van een lucht water warmtepomp is afhankelijk van hoe hard die moet werken. De aantal keren de warmtepomp elk uur moet opstarten en stoppen alsook het gemiddelde temperatuurverschil tussen de natuurlijke energie bron en het afgiftesysteem spelen daarin de belangrijkste rol. Een lucht water zal doorgaans minder lang meegaan dan een bodem water warmtepomp. De lucht water moet namelijk ook in de zomer opstarten en zal bij koudere buitenlucht temperaturen ook nog steeds de woning evenveel moeten opwarmen.
Werking warmtepomp
Door lucht van 0°C door een natuurlijke energiebron (hier de buitenlucht) te laten stromen, warmt het koelgas(vloeistof) in de warmtepomp op naar 3°C. De compressor in de warmtepomp zal dat gas samendrukken en de temperatuur doen stijgen naar bvb 70°C. Die warmte wordt dan weer afgegeven aan de vloerverwarming. Dat koelgas zal na de vloerverwarming terug een temperatuurdaling ervaren. Door het gas ook nog eens terug te expanderen wordt het gas nog kouder en kan het weer warmte opnemen van de natuurlijke energiebron (hier buitenlucht).
Wat is een lucht water warmtepomp?
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?
In essentie haalt een lucht-water warmtepomp gratis energie uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen. Het proces ziet er als volgt uit:
- Warmte onttrekken: De buitenunit zuigt lucht aan en leidt deze langs een warmtewisselaar. Het koelmiddel in deze warmtewisselaar is kouder dan de buitenlucht. Hierdoor geeft de lucht haar warmte af aan het koelmiddel, dat daardoor verdampt.
- Compressor: De koelmiddeldamp wordt vervolgens samengeperst door een compressor. Door deze compressie stijgt de temperatuur en druk van het koelmiddel aanzienlijk.
- Warmte afgeven: Het hete, onder druk staande koelmiddel stroomt naar een tweede warmtewisselaar. Hier geeft het zijn warmte af aan het water dat door de warmtewisselaar circuleert. Dit water wordt vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen.
- Expansieklep: Na het afgeven van de warmte, wordt het koelmiddel door een expansieklep geleid. Hierdoor daalt de druk en temperatuur van het koelmiddel, waardoor het weer vloeibaar wordt en klaar is voor een nieuwe cyclus.
Verschillen in werking tussen winter en zomer?
Hoewel het basisprincipe hetzelfde blijft, zijn er wel enkele verschillen in de werking van een lucht-water warmtepomp tussen de winter en de zomer:
- Temperatuurverschil: In de winter is het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en het koelmiddel groter dan in de zomer. Hierdoor is het voor de warmtepomp makkelijker om warmte uit de lucht te onttrekken.
- Vermogen: Omdat de warmtepomp in de winter harder moet werken om je huis te verwarmen, is het vermogen van de compressor hoger.
- Koelmodus: In de zomer kan de lucht-water warmtepomp ook als airco dienen. Het systeem werkt dan in omgekeerde richting: de warmte wordt uit je huis onttrokken en afgegeven aan de buitenlucht.
- Rendement: Het rendement van een lucht-water warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij lage temperaturen daalt het rendement iets, maar moderne warmtepompen blijven ook bij vrieskou goed functioneren.
Voordelen van een lucht-water warmtepomp:
- Energiezuinig: Door gebruik te maken van gratis energie uit de buitenlucht, zijn lucht-water warmtepompen energiezuinig.
- Milieuvriendelijk: Ze stoten geen schadelijke stoffen uit en dragen zo bij aan een schoner milieu.
- Veelzijdig: Naast verwarming kunnen lucht-water warmtepompen ook gebruikt worden voor koeling in de zomer.
- Lage onderhoudskosten: Ze vereisen weinig onderhoud in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.
- Geschikt voor renovatie: Lucht-water warmtepompen zijn vaak goed te integreren in bestaande woningen.
Waarop letten bij aanschaf?
- Isolatie: Een goed geïsoleerde woning is essentieel voor een optimaal rendement van de warmtepomp.
- Geluidsproductie: Vooral de buitenunit kan geluid produceren en verschilt van merk tot merk.
- Verwarmingsinstallatie: Je bestaande verwarmingssysteem moet mogelijk aangepast worden om samen te werken met de warmtepomp.
- Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.
- Kosten: De aanschafkosten van een lucht-water warmtepomp kunnen hoger zijn dan die van een traditionele ketel, maar de mogelijkheid tot koelen en eventuele premies maken het verschil meer dan de moeite.
- Prestatiecoëfficiënt (COP): Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp.
Wil je meer weten?
Heb je nog andere vragen over lucht-water warmtepompen? Ik help je graag verder! Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over:
- De verschillende soorten lucht-water warmtepompen
- De kosten van een warmtepomp
- De terugverdientijd
- De subsidies die beschikbaar zijn