Bodem water warmtepomp
Steeds meer mensen kiezen voor een geothermische warmtepomp om hun woning te verwarmen en te koelen. Deze systemen halen energie uit de aarde, waardoor ze een efficiënte en duurzame manier zijn om uw energieverbruik te verminderen. Hieronder kan je een korte en langere uitleg vinden over de voordelen en werking van dit type warmtepompen.
Passieve koeling
Het stokpaardje van geothermie! Doordat de grond 8-13°C heeft, kan de warmte van de woning naar de grond worden overgedragen en daar vast gehouden. Hiervoor moet de warmtepomp niet opstarten en zal je elektrisch verbruik voor een heel jaar koeling verwaarloosbaar zijn. In de winter wordt de overgedragen warmte terug gebruikt om de woning op te warmen. Daarom wordt dit ook wel gratis koeling genoemd.
Levensduur
De levensduur van een bodem water warmtepomp is afhankelijk van hoe hard die moet werken. De aantal keren de warmtepomp elk uur moet opstarten en stoppen alsook het gemiddelde temperatuurverschil tussen de natuurlijke energie bron en het afgiftesysteem spelen daarin de belangrijkste rol.
Werking warmtepomp
Door water van 8°C door een natuurlijke energiebron (hier de bodem) te laten vloeien warmt het water op naar 12°C. Het water geeft die warmte af aan een koelgas(vloeistof) in de warmtepomp. De compressor in de warmtepomp zal dat gas samen drukken en de temperatuur doen stijgen naar bvb 70°C. Die warmte wordt dan weer afgegeven aan de vloerverwarming. Dat koelgas zal na de vloerverwarming terug een temperatuurdaling ervaren. Door het gas ook nog eens terug te expanderen wordt het gas nog kouder en kan het weer warmte opnemen van de natuurlijke energiebron (hier bodem).
Wat is een geothermische warmtepomp?
Een geothermische warmtepomp, ook wel bodem warmtepomp genoemd, is een systeem dat energie uit de aarde haalt om uw woning te verwarmen en te koelen. De warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast:
In de winter:
- De warmtepomp haalt warmte uit de aarde via een buizensysteem dat in de grond is geplaatst. Dit buizensysteem, ook wel captatienet genoemd, bevat een vloeistof die warmte kan opnemen en afgeven.
- De vloeistof stroomt door de buizen in de grond en neemt warmte op van de aarde. De temperatuur van de aarde is constant, tussen 8-13 °C, ongeacht de temperatuur bovengronds.
- De warmtepomp brengt de warmte van de vloeistof op een hoger niveau, tot een temperatuur die geschikt is om uw woning te verwarmen.
- De warmtepomp geeft de warmte af aan uw verwarmingssysteem, bv. vloerverwarming, radiatoren of convectoren.
In de zomer:
- De warmtepomp haalt warmte uit uw woning via uw verwarmingssysteem.
- De warmtepomp geeft de warmte af aan de vloeistof in het captatienet.
- De vloeistof stroomt door de buizen in de grond en geeft warmte af aan de aarde.
- De aarde koelt de vloeistof af.
- De afgekoelde vloeistof stroomt terug naar de warmtepomp, waar de cyclus opnieuw begint.
Er zijn twee types geothermische warmtepompen:
- Bodem-water warmtepompen: Dit type warmtepomp haalt energie uit de grond via een captatienet dat in de grond wordt geplaatst.
- Water-water warmtepompen: Dit type warmtepomp haalt energie uit grondwater via een put.
De voordelen van geothermische warmtepompen:
- Efficiënt en duurzaam: Geothermische warmtepompen halen tot 75% van hun energie uit de aarde, waardoor ze een zeer efficiënte manier zijn om uw woning te verwarmen en te koelen.
- Bespaar op uw energiefactuur: Door de hoge efficiëntie van geothermische warmtepompen kunt u een aanzienlijke besparing op uw energiefactuur realiseren.
- Verhoogt de waarde van uw woning: Een woning met een geothermische warmtepomp is meer waard dan een woning zonder.
- Milieuvriendelijk: Geothermische warmtepompen stoten geen CO2 uit, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn.
- Comfortverhoging: verwarmen en koelen: Geothermische warmtepompen kunnen uw woning niet alleen verwarmen, maar ook gratis koelen!
- Lange levensduur: Geothermische warmtepompen hebben een lange levensduur van 15 tot 20 jaar. Geothermische boringen zelfs levenslang!
- Onderhoudsarm: Geothermische warmtepompen zijn onderhoudsarm.
De nadelen van geothermische warmtepompen:
- Hoge initiële investeringskosten: De aanschaf en installatie van een geothermische warmtepomp is een dure investering.
- Grondboringen nodig: Voor de installatie van een grond-water warmtepomp zijn grondboringen nodig.
- Niet geschikt voor alle woningen: Geothermische warmtepompen zijn niet geschikt voor alle woningen.